Izvještaj 11. MPM Kup ”Novi Grad”, Sarajevo 2021

U subotu 04.12.2021. godine u Sarajevu održan je 11. Međunarodni plivački miting Kup Novi Grad” 2021-Novi Grad challenge u organizaciji PK ”Novi Grad”-Sarajevo. Plivalo se u malom bazenu (25m) sa 8 staza i elektronskim mjerenjem. Nastupilo je 546 plivača iz 30 plivačkih klubova iz Crne Gore i Bosne i Hecegovine.

Plivački klub „Zmaj-Alpamm“ Tuzla sa jednim takmičarom, Kenan Dračić, je bio jedini plivački klub iz Tuzle koji je uzeo učešće na ovom takmičenju.

U izuzetno jakoj konkurenciji Kenan je, iako bez adekvatnih treninga u bazenu već 5 mjeseci, osvojio 2 medalje: 

– jednu srebrnu medalju je osvojio u disciplini 100 delfin, te

– jednu bronzanu medalju u disciplini 50 metara delfin stilom.

Dva četvrta mjesta je zauzeo u disciplinama 100 slobodno i 100 mješovito, dok je na 50 metara slobodno zauzeo 6. mjesto.

Kenan je u kategoriji A: 15 godina i stariji, prema zbiru FINA bodova iz 4 discipline, zauzeo fantastično 3. mjesto!

Napominjemo da Kenan i svi ostali tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjeduje uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nemaju adekvatne uslove gdje da treniraju najzdraviji i sport koji oni vole najviše na svijetu. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača i ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici.

Kenanov uspjeh je plod velikog rada, truda i talenta, te još večeg zalaganja njegovih roditelja. Čestitamo Kenanu i želimo mu puno sreće i uspjeha u nastavku svoje uspješne plivačke karijere.

Plivački klub “Zmaj-Alpamm“ Tuzla