O Zmaju u Tuzlarijama…

Cilj Plivačkog klub “Zmaj-Alpamm” Tuzla, između ostalog je okupljanje djece i omladine u škole plivanja. Za 27 godina aktivnog rada u školu plivanja upisano je 6.000 djece, uzrasta od 5-16 godina. Tu su naučili plivati, čime je stvorena široka bazu za stvaranje plivača takmičara.

Tuzlarije
-Godišnje okupljamo najmanje 300-400 djece od 5-10 godina. U našoj Školi plivanja treninzi se održavaju 3 puta sedmično, srijedom, petkom i nedeljom od 17:30 -18:30 i nedeljom od 9:30 -10:30 sati. Škola plivanja “Zmajček” je predviđena za dječake i djevojčice neplivače, uzrasta od 5-10 godina starosti. Upisati se može dolaskom na bazen hotela Tuzla u bilo kojem terminu treninga. Sve informacije mogu se dobiti na mobitel 061 185-391,ističu iz Plivačkog kluba “ZMAJ –ALPAMM” Tuzla.

Tuzlarije
Tuzlarije

Prema riječima mr.sc. Muhameda Smajlefendića, šefa stručnog štaba Plivačkog kluba “Zmaj Alpamm” Tuzla, kroz takmičenja je prošlo preko 500 vrsnih plivača, državnih rekordera, učesnika i pobjednika brojnih međunarodnih turnira i kupova. Škola plivanja “Zmajček” broji oko 60 članova tokom cijele godine, dok takmičarski pogon broji 50-60 takmičara u svim kategorijama. Takmičari tokom jedne takmičarske godine u i van BiH učestvuju na oko 20 takmičenja.

Školu plivanja, trenažni proces, pripremu takmičara i sva takmičenja organizuju se na bazenu Hotela “Tuzla”, ističe Smajlefendić, te naglašava:
– Naši najbolji plivači učestvovali su na svim takmičenjima, kao što su Balkanska prvenstva, Comen kup, Četveromeč reprezentacija, Centralno evropsko juniorsko prvenstvo, evropska juniorska i seniorska prvenstava, Mediteranske igre, Evropske olimpijske igre mladih, Svjetska juniorska i seniorska prvenstva i kao šlag na kraju plivači koji su dva puta učestvovali na Olimpijaskim igrama u Pekingu 2008 (Nedim Nišić) i u Londonu 2012 godine (Ensar Hajder) i Muhamed Smajlefendić –trener.

Tuzlarije
Tuzlarije

-Svake godine na Zimskim i Ljetnim državnim prvenstvima imamo državne prvake i vice prvake u svim kategorijama. Plivači i treneri našeg kluba su birani za najuspješnije, sportiste i trenere Grada Tuzle i Tuzlanskog kantona. U protekloj plivačkoj sezoni 2019. godine Zmajevi su osvojili 272 međunarodnih, 109 zlatnih, 79 srebrenih i 84 bronzane medalje, ističe Smajlefendić, te želi svakako da spomene Međunarodni memorijalni plivački miting “Samir Ćirak –Ćiro” koji je postao tradicionalan, a na kojem prisustvuju najkvalitetniji plivači iz naše zemlje i inostranstva. Miting se organizuje u znak sjećanja na žrtve masakra na Kapiji 1995 godine i pogibiji, jednog od najboljih plivača našeg kluba u BiH, Samira Ćiraka- Ćire. Ove godine je planirano da se održi 7.11.2020, što zavisi od koronavirusa i preporukama nadležnih institucija, kaže sa sjetom trener Smajlefendić, te dodaje, da su svi uspjesi postignuti zahvaljujući stručnim trenerima kluba koji uz upavu kluba postižu zapažene rezultate. U školi plivanja “Zmajček” radi ukupno 11 trenera, a u takmičarskom pogonu kluba 8 trenera.

Sve postižemo svojim entuzijazmom i odricanjem, te uz pomoć roditelja naših članova, a posebnu zahvalnost želimo iskazati Gradskoj upravi Tuzla na čelu sa gradonačelnikom Jasminom Imamovićem i Vladi Tuzlanskog kantona, koji svake godine pomažu naš trenažni proces, te gosp. Zaimu Nurkanoviću i firmi Aquatech koja upravlja bazenom Hotela “Tuzla”.

D.R.

Hvala Portal Tuzlarije.net i novinarki Duški Rebić na podršci 🙏