Izvještaj ”Zlatni Orlando”, Dubrovnik 2022

Protekli vikend, 11.-12.06.2022. godine, u Dubrovniku je održan je Međunarodni plivački mitingZlatni Orlando u organizaciji plivačkog kluba ”Jug” iz Dubrovnika. Plivalo se u olimpijskom (50 metarskom) bazenu na Gružu sa 8 staza i elektronskim mjerenjem. Na ovom plivačkom takmičenju nastupilo je 257 plivača iz 36 plivačkih klubova iz 7 zemalja: Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Srbije, Mađarske, Ukrajine, Azerbejdžana. U sklopu priprema za nastup na Evropskom juniorskom prvenstvu, te Evropskoj olimpijadi mladih (EYOF) plivač našeg kluba Kenan Dračić nastupio je na ovom međunarodnom plivačkom mitingu u Dubrovniku.

Takmičari su razvrstani u 3 dobne kategorije: A – seniori, B – juniori, C – mlađi juniori. Plivalo se u ukupno 16 pojedinačnih disciplina kako u muškoj, tako i u ženskoj kategoriji. Ove godine sudjelovala su neka od najjačih imena evropskog plivanja, među kojima je mušku konkurenciju predvodio olimpijac, svjetski rekorder i evropski prvak Szebastian Szabo, a žensku višestruka olimpijka i osvajačica svjetskih i evropskih medalja Zsuzsanna Jakabos.

Plivački klub „Zmaj-Alpamm“ Tuzla sa jednim takmičarom, Kenanom Dračićem, je bio jedini plivački klub iz Tuzlanskog kantona koji je uzeo učešće na ovom izuzetno kvalitetnom takmičenju. U izuzetno jakoj konkurenciji Kenan je, iako bez adekvatnih treninga u bazenu već 11 mjeseci, osvojio 2 medalje (1 srebrnu i 1 bronzanu), te ostvario sljedeće rezultate:

  • 50 delfin, 2. mjesto u C kategoriji za dječake 06-09 godište i 6. mjesto u seniorskoj konkurenciji,

  • 200 slobodno, 3. mjesto u C kategoriji za dječake 06-09 godište i 7. mjesto u seniorskoj konkurenciji,

  • 100 slobodno, 5. mjesto u C kategoriji za dječake 06-09 godište i 19. mjesto u seniorskoj konkurenciji,

  • 200 mješovito, 7. mjesto u C kategoriji za dječake 06-09 godište i 12. mjesto u seniorskoj konkurenciji.

Kenanov uspjeh je plod njegovog velikog rada, truda i talenta, stručnog rada naših trenera, te još večeg zalaganja njegovih roditelja. Čestitamo Kenanu i želimo mu puno sreće i uspjeha u nastavku svoje uspješne plivačke karijere.

Slijedeći vikend zmajeve očekuje nastup na Državnom prvenstvu BiH u Banja Luci gdje se nadamo odličnim nastupima naših plivačica i plivača.

Napominjemo da Kenan i svi ostali tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjeduje uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nemaju adekvatne uslove gdje da treniraju najzdraviji i sport koji oni vole najviše na svijetu. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača i ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici.

Ovim putem koristimo priliku da pozovemo nove članove za upis u školu plivanja ”Zmajček”. Upisati se mogu djevojčice i dječaci od minimalno 5 godina starosti. Škola se održava na bazenu hotela Mellain, 2 puta sedmično: petak 18:30-19:30 i nedjelja 18:00-19:00 sati. Za više informacija možete nam se obratiti putem telefona 061/185-391, putem e-maila: [email protected], a sve dodatne informacije možete naći i na našoj web stranici www.pkzmaj.com ili nas pronaći putem naše Facebook stranice Plivački Klub Zmaj- Alpamm ili nas pratit putem Instagrama #pkzmaj.

Plivački klub “Zmaj-Alpamm“ Tuzla