Upute roditeljima

OBAVJEŠTENJE ZA RODITELJE I RODBINU TAKMIČARA

Uprava kluba donijela je odluku da su od nedjelje 28.10.2018. godine svi treninzi takmičara su zatvoreni za javnost, odnosno odvijat će se bez prisustva roditelja ili rodbine.

U proteklom periodu jako puno roditelja je prisustvovalo ovim treninzima što iz više razloga ometa i onemogučava puni efekat trenažnog procesa mladih plivača.

Roditeljima će biti omogućeno da prisustvuju prvom nedjeljnom treningu u mjesecu (prva nedjelja u mjesecu). Na istom mogu dobiti i informacije za svoje dijete. Ali i poslije svakog treninga mogu se obratiti trenerima za informacije o svom djetetu.

Zahvaljujemo se na razumijevanju! 

UPRAVA

 

OBAVJEŠTENJE roditeljima u vezi odlazaka plivača na takmičenja:

1. Odlazak na i sa takmičenja obavezan u organizaciji kluba.
2. U slučaju spavanja boravak je obavezan u smještaju kojeg klub rezerviše.
3. Roditelji se mogu prijaviti da putuju u organizovanom prevozu.
4. Izuzeci u odlasku na takmičenja nisu mogući.
5. Izuzeci u povratku s takmičenja nisu mogući (eventualno ukoliko plivač nastavlja put na more, ostaje na skijanju i sl. prethodno ugovorenom), a što je potrebno najaviti pri prijavi za takmičenje. Izuzeci u povratku mogući su samo jednom, po jednom plivaču, u toku sezone i samo za takmičenja u BiH, o čemu treneri vode evidenciju, a sve se dogovara prilikom prijave na takmičenje.
6. Zadnja mogučnost odustajanja od takmičenja, nakon prijave za isto, je 5 dana prije polaska na takmičenje. U slučaju odustajanja nakon ovog roka naplaćuje se pola od ukupne cijene.

Zahvaljujemo se na razumijevanju.
UPRAVA

10 ZAPOVIJEDI RODITELJIMA PLIVAČA

Rose Snyder, direktor trenerskog odjela USOC, direktor podrške klubovima USA Swimming;
prilagođeno od Ed Clendaniel's “10 Commandments for little League Parents”; prijevod sa engleskog, Boris Traljić

1. NE NAMEĆI SVOJE AMBICIJE DJECI

Zapamtite da je plivanje aktivnost vašeg djeteta. Poboljšanja i napredak su drukčiji za svaku osobu. Ne sudite napredak vašeg djeteta na temelju rezultata drugih plivača i ne vršite pritisak na dijete na temelju vašeg mišljenja što mora raditi. Lijepa stvar u plivanju je što svaki plivač može težiti svom najboljem rezultatu na svakom plivačkom natjecanju.

2. PODRŽI ŽELJU SVOGA DJETETA, BEZ OBZIRA NA SVE

Postoji samo jedno pitanje koje ćete uputiti svom djetetu nakon treninga ili natjecanja – “Jesi li se zabavljao(la)?” Ako treninzi i natjecanja nisu zabavni za vaše dijete, ne smijete vršiti pritisak da sudjeluje na njima.

3. NE TRENIRAJ SVOJE DIJETE

Uključeni ste u sportski program koji zahtjeva profesionalno treniranje, nemojte potkopavati posao trenera pokušavajući trenirati svoje dijete. Vaš posao je osigurati Ijubav, podršku i sigurno mjesto gdje će se plivač vratiti na kraju dana. Volite svoje dijete bez obzira na sve. Trener je odgovoran za tehnički dio “posla”. Ne nudite djetetu savjete o tehnici i taktici trke ili iz bilo kojeg područja koje nije vaše. Iznad svega – nikad ne potkupljujte svoje dijete za nastup. To će samo zbuniti vaše dijete, poremetiti razlog zbog kojih teži napretku i oslabiti vezu plivača i trenera.

4. IZRECI SAMO DOBRE RIJEČI NA PLIVAČKOM NATJECANJU

Ako dolazite na plivačko natjecanje, morate ohrabrivati, a ne kritizirati svoje dijete ili trenera. Oboje znaju kad su greške načinjene. Zapamti, “vikati na” nije isto što i “navijati za”.

5. UPOZNAJ STRAHOVE SVOGA DJETETA

Prvi nastup na natjecanju u disciplinama kao 400m slobodno ili 200m mješovito može biti stresan za vaše dijete. Potpuno je prirodno da se boji. Nemojte vikati ili ga omalovažavati, samo ga uvjerite da ga trener ne bi prijavio plivati te discipline da nije spreman za njih. Zapamtite, vaš “posao” je da podržavate svoje dijete dok stječe plivačko iskustvo.

6. NE KRITIZIRAJ SLUŽBENO OSOBLJE NATJECANJA

Ako ne želite odvojiti svoje vrijeme da budete službeno osoblje natjecanja, ne kritizirajte druge jer rade najbolje što mogu.

7. POŠTUJ TRENERA SVOGA DJETETA

Veza izmedu trenera i plivača je posebna, temelj za uspjeh i zabavu vašeg djeteta. Ne kritizirajte trenera u prisustvu vašeg djeteta, to će samo oslabiti plivanje vašeg djeteta.

8. PODRŽI KLUB SVOGA DJETETA

Nisu mudri roditelji koji stalno prebacuju svoje dijete iz kluba u klub. Nije uvijek voda bistrija u bazenu drugog kluba. Svaki klub ima svoje unutrašnje probleme, čak i onaj koji stvara prvake. Djeca koja se sele iz kluba u klub su često odbačena dugo vremena od novih klupskih kolega. Najčešće, djeca u novom klubu ne napreduju bolje nego prije nego su vidjeli “bistriju vodu”.

9. DIJETE MORA IMATI CILJEVE OSIM POBJEDE

Većina uspješnih plivača naučena je koncentrirati se na rad, a ne na rezultat. Poštovati napor neovisno o rezultatu je mnogo važnije nego pobijediti. Jedan Olimpijac je rekao, “Moj je cilj bio isplivati svjetski rekord. To sam i uradio, ali netko drugi je uradio isto, samo malo brže nego ja. Postigao sam svoj cilj i izgubio. Osjećam li se neuspješno? Ne, u stvari sam vrlo ponosan na tu trku.” Veliki pogled za daljnji (sportski) život.

10. NE OČEKUJ DA ĆE TVOJE DIJETE POSTATI OLIMPIJAC

U SAD-u je 250.000 plivača. Prati se najboljih 100 isplivanih vremena po disciplinama za sve dobne skupine. Samo 2% od plivača koji su medu prvih 100 u dobi do 10 godina su medu prvih 100 u dobnoj skupini od 17-18 godina, a vrlo mali broj iz te dobne skupine postigne svjetsku klasu i nastupi na Olimpijskim igrama.