Obavještenje o ukidanju dodatnih treninga

Shodno klubskom planu i programu treninga, nakon ponedjeljka 27.05.2019. godine ukidamo dodatne treninge.

Nakon posljednjeg dodatnog treninga u ponedjeljak 27.05.2019. godine, dalje nastavljamo trenažni proces samo u našim redovnim terminima (srijeda i petak 18:30 – 20:00 i nedjelja 8:00 – 09:30h).

Ukidanjem dodatnih treninga prelazimo na tzv. ”tapering” sistem treninga. Tapering se definira kao smanjenje rada prije velikog takmičenja s ciljem maksimiziranja izvedbe. Taperning se koristi u sportovima gdje je cilj postizanje vrha sportske forme za jedno takmičenje, za razliku od sportova u kojim postoji sezona. Smanjenje rada postiže se promjenom u nekoliko komponenti koje uključuju trenažni volumen, intenzitet, frekvenciju kao i samog obrasca taperinga i njegovim trajanjem. U treningu prije takmičenja i prije taperinga sportaš trenira s velikim volumenom treninga s ciljem postizanja akutne pretreniranosti, a onda u fazi taperinga odnosno smanjenja volumena treninga sportaš postiže superkompenzaciju i novi vrh sportske forme. Optimalno trajanje taperinga je od 8-14 dana.

Ukidanje dodatnih treninga označava početak finalnih priprema za Ljetno državno prvenstvo koje će se održati u Sarajevu od 7.-9.6.2019. godine.

Na Državna prvenstva su obavezni ići svi takmičari iz kluba od staze 2 pa nadalje. Državna prvenstva su najvažnija takmičenja u cijelom kalendaru i plivačkoj sezoni, pa tako i u trenažnim pripremama takmičara u klubu.