Izvještaj Evropsko juniorsko prvenstvo u plivanju, Rumunija 2022

U Rumunskom gradu Otopeni u blizini Bukurešta održano je Evropsko juniorsko prvenstvo u plivanju od 05.-10.07.2022. godine. Na ovom prestižnom prvenstvu, u okviru plivačke reprezentacije BiH, nastupio je i plivač plivačkog kluba ”Zmaj-Alpamm”-Tuzla, Kenan Dračić (2006. godište).

Kenan je kao mlađi junior, još u maju mjesecu ove godine na međunarodnom takmičenju u Banja Luci, ispunio normu Plivačkog saveza BiH i ostvario pravo za učešće na Evropskom juniorskom prvenstvu. Samim time je bio i jedan od najmlađih učesnika prvenstva.

Na prvenstvu je nastupilo 494 plivačica i plivača iz 42 evropske države. Plivalo se u olimpijskom (50 metarskom) bazenu sa 8 staza i elektornskim mjerenjem vremena. U jutarnjim dijelovima plivale su se kvalifikacije, a u popodnevnim dijelovima polufinalne i finalne utrke.

U izuzetno jakoj konkurenciji Kenan je, iako bez adekvatnih treninga u bazenu preko godinu dana, oborio 2 državna rekorda u kategoriji mlađih juniora, isplivao jednu A i dvije B juniorske norme i značajno poboljšao svoje najbolje rezultate. A ostvario je sljedeće rezultate:

  • 50 metara delfin, oborio je državni rekord za kategoriju mlađih juniora sa vremenom 0:25,60 (rekord star 5 godina). Isplivana A juniorska norma propisana od strane PSBiH. Na prvenstvu je zauzeo 38 mjesto od 47 takmičara.

  • 50 metara leđno, oborio državni rekord za kategoriju mlađih juniora sa vremenom 0:28,11 (rekord star 6 godina). Isplivana B juniorska norma propisana od strane PSBiH. Na prvenstvu je zauzeo 51 mjesto od 55 takmičara.

  • 200 metara mješovito, na prvenstvu je zauzeo 44 mjesto od 46 takmičara.

  • 100 metara delfin, isplivana B juniorska norma propisana od strane PSBiH. Na prvenstvu je zauzeo 48 mjesto od 54 takmičara.

  • 200 metara slobodno, na prvenstvu je zauzeo 60 mjesto od 62 takmičara.

  • 100 metara slobodno, isplivana perspektivna norma do 16. godina propisana od strane PSBiH. Na prvenstvu je zauzeo 64 mjesto od 69 takmičara.

Kenanov uspjeh je plod njegovog predanog rada, truda i talenta, stručnog rada naših trenera, te još večeg zalaganja njegovih roditelja. Čestitamo mu na odličnim rezultatima, titulama državnog rekordera te mu želimo puno sreće i uspjeha u daljem radu do olimpijske norme i olimpijade.

Iskreno se nadamo se da neće kao drugi tuzlanski plivački olimpijci dočekati da olimpijsku normu ispliva u neadekvatnom hotelskom bazenu. TUZLA i TUZLANSKI KANTON NEMAJU OLIMPIJSKI (a niti bilo kakav drugi) BAZEN !!!

Ovim putem se zahvaljujemo Plivačkom savezu Federacije BiH na podršci za ovo prvenstvo.

Napominjemo da Kenan, kao i ostali tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjeduje uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nema adekvatne uslove da trenira najzdraviji sport i sport koji oni vole najviše na svijetu. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača, bez ikakve brige i zainteresovanosti nadležnih institucija ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici.

Ovim putem koristimo priliku da pozovemo nove članove za upis u školu plivanja ”Zmajček”. Upisati se mogu djevojčice i dječaci od minimalno 5 godina starosti. Za više informacija možete nam se obratiti putem telefona 061/185-391, putem e-maila: [email protected], a sve dodatne informacije možete naći i na našoj web stranici www.pkzmaj.com ili nas pronaći putem naše Facebook stranice Plivački Klub Zmaj- Alpamm ili nas pratit putem Instagrama #pkzmaj.

Plivački klub Zmaj-Alpamm“ Tuzla