Izvještaj 38. “Harkanj Sprint” 2023 (50 m)

U subotu 02.09.2023. godine, u Harkanju (Mađarska) je održan jedan od najstarijih plivačkih mitinga u regionu i Evropi, 38. Međunarodni plivački miting ”Harkanj Sprint 2023, koji je ujedno i memorijal ”Dr.Jozsef Vlaskovits”. Plivalo se na otvorenom olimpijskom (50 metarskom) bazenu sa 8 staza i elektronskim mjerenjem. Na ovom izuzetnom jakom plivačkom mitingu učestvovalo je 5 zemalja: Hrvatska, Srbija, Rumunija, Mađarska i Bosna i Hercegovina koje su predstavljali ukupno 23 plivačka kluba i preko 300 takmičara.

Zmajevci su osvojili 1 zlatnu medalju, a nastupili smo sa 7 takmičara: Andreo Đedović (‘10), Vedad Smajlefendić (‘11), Tarik Aličić (‘12), Tarik Pirić (‘14), Imran Redžić (‘15), Adin Ibrahimović (‘15) i Emil Đulbić (‘16). S obzirom da nemamo priliku u gradu Tuzla treninrati u uslovnom bazenu, kao i da je ovo takmičenje bilo na olimpijskom (50 metarskom) bazenu u kojem naši plivači nemaju priliku nikako trenirati, jako smo zadovoljni i ponosni postignutim rezultatima naših mladih plivača.

Ostvareni su sljedeći pojedinačni zapaženi rezultati:

  • Tarik Aličić (’12) je osvojio 1 zlatnu medalju u disciplini 50 metara leđno, te zeuzeo 6. mjesto u disciplini 50 metara slobodno i 8. mjesto u disciplini 50 metara delfin.

  • Andreo Đedović (‘10) zauzeo je tri 5. mjesta u disciplinama 50 delfin, 50 leđno i 50 metara prsno, te 7. mjesto u disciplini 50 metara slobodno.

  • Vedad Smajlefendić (‘11) zauzeo je 5. mjesto u disciplini 50 metara leđno.

Ostali naši plivači su isplivali svoja najbolja vremena i ovim putem im čestitamo i želimo im puno sreće i uspjeha u nastavku plivačke sezone.

Napominjemo da mladi zmajevci, kao i svi ostali tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjeduje uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nemaju adekvatne uslove da treniraju plivanje. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača i ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici.

TUZLA i TUZLANSKI KANTON NEMAJU GRADSKI OLIMPIJSKI (a niti bilo kakav drugi) BAZEN !!! Pozivamo nadležne gradske i kantonalne institucije da se što prije uključe i ponude rješenje za problem koji imaju plivački klubovi grada i kantona, kao i sva djeca kantona i grada koja nemaju uslove da gdje nauče plivati.

 

Ovim putem koristimo priliku da pozovemo nove članove za upis u školu plivanja ”Zmajček”. Upisati se mogu djevojčice i dječaci od minimalno 5 godina starosti. Škola se održava na bazenu hotela Mellain, 2 puta sedmično: petak 18:30-19:30 i nedjelja 18:00-19:00 sati. Za više informacija možete nam se obratiti putem telefona 061/185-391, putem e-maila: [email protected], a sve dodatne informacije možete naći i na našoj web stranici www.pkzmaj.com ili nas pronaći putem naše Facebook stranice Plivački Klub Zmaj- Alpamm ili nas pratit putem Instagrama #pkzmaj.


Treneri P.K.Zmaj-Alpamm:

mr.sc. Omer Delalić

mr.sc. Muhamed Smajlefendić

Azur Delalić