Izvještaj 10. MPN ”Božićni kup”, Mostar 2021

U subotu 11.12.2021. godine u Mostaru održan je 10. Međunarodno plivačko natjecanje ‘’Božićni kup’’ u organizaciji APK ”Zrinjski” Mostar. Plivalo se u malom bazenu (25 metarskom) sa 8 staza i elektronskim mjerenjem. Nastupilo je preko 160 plivača iz 10 plivačkih klubova iz Bosne i Hecegovine.

Plivački klub „Zmaj-Alpamm“ Tuzla sa jednim takmičarom, Kenan Dračić, je bio jedini plivački klub iz Tuzlanskog kantona koji je uzeo učešće na ovom takmičenju.

U izuzetno jakoj konkurenciji Kenan je, iako bez adekvatnih treninga u bazenu već 6 mjeseci, osvojio 4 medalje i 1 pehar (3 zlatne i 1 srebrnu):

– 3 zlatne medalje je osvojio u disciplinama 100 delfin, 100 slobodno i 200 mješovito,

1 srebrnu medalju je osvojio u disciplini 400 metara slobodnim stilom.

Kenan je u kategoriji A-dječaci 2006. godišta, prema zbiru FINA bodova iz 3 discipline, zauzeo fantastično 1. mjesto za šta je osvojio pehar. Također, Kenan je nagrađen i posebnom nagradom za najvrijedniji rezultat u muškoj kategoriji prema FINA 2021. tablicama za rezultat u utrci 100 slobodno što mu je donijelo 561 FINA bod.

Napominjemo da Kenan i svi ostali tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjeduje uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nemaju adekvatne uslove gdje da treniraju najzdraviji i sport koji oni vole najviše na svijetu. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača i ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici.

Kenanov uspjeh je plod velikog rada, truda i talenta, te još večeg zalaganja njegovih roditelja. Čestitamo Kenanu i želimo mu puno sreće i uspjeha u nastavku svoje uspješne plivačke karijere.

Ovim putem koristimo priliku da pozovemo nove članove za upis u školu plivanja ”Zmajček”. Upisati se mogu djevojčice i dječaci od minimalno 5 godina starosti. Za više informacija možete nam se obratiti putem telefona 061/185-391, putem e-maila: [email protected], a sve dodatne informacije možete naći i na našoj web stranici www.pkzmaj.com ili nas pronaći putem naše Facebook stranice Plivački Klub Zmaj- Alpamm ili nas pratit putem Instagrama #pkzmaj.

Plivački klub “Zmaj-Alpamm“ Tuzla