Izvještaj 14. ”Banja Luka Open”, Kenan isplivao norme za Evropsko juniorsko prvenstvo

Protekli vikend 21. i 22.05.2022. godine održan je 14. Međunarodni plivački miting “Banja Luka Open 2022, u organizaciji plivačkog kluba ‘’Olymp’’ iz Banja Luke. Plivalo se na Gradskom olimpijskom (50 metarskom) bazenu sa elektronskim (Omega) mjerenjem vremena i 10 staza. Na mitingu su nastupila 44 kluba sa 473 takmičara iz 8 zemalja: Italije, Ukraine, Mađarske, Slovenije, Makedonije, Crne Gore, Srbije i Bosne i Hercegovine.

Plivački klub Zmaj-Alpamm“ Tuzla sa jednim takmičarom, Kenanom Dračićem, je bio jedini plivački klub iz Tuzle koji je uzeo učešće na ovom takmičenju.

U izuzetno jakoj konkurenciji Kenan je, iako bez adekvatnih treninga u bazenu već 11 mjeseci, osvojio 4 medalje (2 srebrne i 2 bronzane) i ispunio dvije norme za svoje prvo Evropsko juniorsko prvenstvo koje se održava u Bukureštu (Rumunija) od 05.-10.07.2022. godine. A na mitingu je ostvario sljedeće rezultate:

  • 100 delfin, osvojio je srebrnu medalju u M1 kategoriji za dječake 05-06 godište, i plasirao se u A finale gdje je osvojio bronzanu medalju i otplivao normu za Evropsko juniorsko prvenstvo.

  • 50 delfin, osvojio je srebrnu medalju u M1 kategoriji za dječake 05-06 godište, i plasirao se u B finale gdje je otplivao normu za Evropsko juniorsko prvenstvo.

  • 200 slobodno, osvojio je bronzanu medalju u M1 kategoriji za dječake 05-06 godište, i plasirao se u A finale gdje je zauzeo 5. mjesto.

  • 50 slobodno, 6. mjesto je zauzeo u M1 kategoriji za dječake 05-06 godište, i plasirao se u B finale gdje je zauzeo 5. mjesto.

  • 100 slobodno, 4. mjesto je zauzeo u M1 kategoriji za dječake 05-06 godište, i plasirao se u B finale gdje je zauzeo 7. mjesto.

U ukupnom plasmanu, zbirom tri najbolja rezultata, u svojoj M1 kategoriji za dječake 2005-2006 godište Kenan je zauzeo fantastično 4. mjesto.

Kenanov uspjeh je plod njegovog velikog rada, truda i talenta, stručnog rada naših trenera, te još večeg zalaganja njegovih roditelja. Čestitamo Kenanu i želimo mu puno sreće i uspjeha u nastavku svoje uspješne plivačke karijere.

Napominjemo da Kenan i svi ostali tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjeduje uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nemaju adekvatne uslove gdje da treniraju najzdraviji i sport koji oni vole najviše na svijetu. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača i ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici.

Ovim putem koristimo priliku da pozovemo nove članove za upis u školu plivanja ”Zmajček”. Upisati se mogu djevojčice i dječaci od minimalno 5 godina starosti. Škola se održava na bazenu hotela Mellain, 2 puta sedmično: petak 18:30-19:30 i nedjelja 18:00-19:00 sati. Za više informacija možete nam se obratiti putem telefona 061/185-391, putem e-maila: [email protected], a sve dodatne informacije možete naći i na našoj web stranici www.pkzmaj.com ili nas pronaći putem naše Facebook stranice Plivački Klub Zmaj- Alpamm ili nas pratit putem Instagrama #pkzmaj.

Plivački klub Zmaj-Alpamm“ Tuzla