Izvještaj Ljetno državno prvenstvo BiH u plivanju, Banja Luka 2022 (50 m)

U Banja Luci je proteklog vikenda, od 18.-19.06.2022. godine, održano Ljetno državno prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju. Nastupila su 23 plivačka kluba sa preko 280 plivačica i plivača iz cijele Bosne i Hercegovine. Plivalo se u olimpijskom (50 metara) bazenu sa 8 staza i elektornskim mjerenjem vremena. U jutarnjim dijelovima plivale su se kvalifikacije, a u popodnevnim dijelovima finalne utrke.

Za plivački klub ”Zmaj-Alpamm”-Tuzla na ovom prvenstvu nastupilo je 2 takmičara: Zerina Vrabac i Kenan Dračić. U izuzetno jakoj konkurenciji Zerina i Kenan su, iako bez adekvatnih treninga u bazenu preko 11 mjeseci, osvojili 15 medalja (11 zlatnih, 1 srebrna i 3 bronzane):

  • Zerina Vrabac (‘10) – je osvojila 5 zlatnih medalja. Na ovom prvenstvu postala je petostruka državna prvakinja u kategoriji kadetkinja u disciplinama 50 slobodno, 200 slobodno, 50 delfin, 100 delfin i 200 metara delfin stilom.
  • Kenan Dračić (‘06) – je osvojio 10 medalja (6 zlatnih, 1 srebrna i 3 bronzane). Na ovom prvenstvu postao je petostruki državni prvak u kategoriji mlađih juniora u disciplinama 50 leđno, 200 slobodno, 50 delfin, 100 delfin i 200 metara delfin stilom. U starijoj i jačoj apsolutnoj/seniorskoj kategoriji postao je državni prvak u disciplini 200 delfin, te seniorski viceprvak u disciplini 50 leđno, dok je tri treća mjesta osvojio u disciplinama 50 delfin, 100 delfin i 200 metara slobodno.

    – Kenan će od 5.-10.7.2022. godine u okviru plivačke reprezentacije BiH nastupiti na Evropskom juniorskom prvenstvu u plivanju koje se održava u Bukureštu, Rumunija. Nakon priprema u Dubrovniku i finalne provjere forme na Državnom prvenstvu BiH ostatak priprema će obaviti u Tuzli.

Oboje su popravili svoja najbolja vremena i ostvarili vidan rezultatski napredak. Zerinin i Kenanov uspjeh je plod njihovog predanog rada, truda i talenta, stručnog rada naših trenera, te još večeg zalaganja njihovih roditelja. Čestitamo oboje na odličnim rezultatima, titulama državnih prvaka i osvojenim medaljama te im želimo puno sreće i uspjeha u daljem radu.

Napominjemo da Zerina i Kenan, kao i ostali tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjeduje uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nemaju adekvatne uslove gdje da treniraju najzdraviji i sport koji oni vole najviše na svijetu. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača, bez ikakve brige i zainteresovanosti nadležnih institucija ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici.

Ovim putem koristimo priliku da pozovemo nove članove za upis u školu plivanja ”Zmajček”. Upisati se mogu djevojčice i dječaci od minimalno 5 godina starosti. Za više informacija možete nam se obratiti putem telefona 061/185-391, putem e-maila: [email protected], a sve dodatne informacije možete naći i na našoj web stranici www.pkzmaj.com ili nas pronaći putem naše Facebook stranice Plivački Klub Zmaj- Alpamm ili nas pratit putem Instagrama #pkzmaj.

Plivački klub Zmaj-Alpamm“ Tuzla