Izvještaj MPM ”Pirat Open”, Kragujevac 2022 (50 m)

U subotu 22.10.2022. godine u Kragujevcu je održan je Međunarodni plivački miting “Pirat Open u organizaciji plivačkog kluba ”Piratiz Kragujevca. Plivalo se u olimpijskom (50 metarskom) bazenu sa 8 staza i elektronskim mjerenjem. Na ovom plivačkom mitingu nastupilo je 306 plivačica i plivača iz 27 plivačkih klubova iz 3 države: Bugarske, Bosne i Hercegovine i Srbije.

Plivački klub „Zmaj-Alpamm“ Tuzla je uzeo učešće sa jednom takmičarkom, Zerina Vrabac. U izuzetno jakoj konkurenciji Zerina je, iako bez adekvatnih treninga u bazenu preko godinu dana, osvojila 5 zlatnih medalja u F kategoriji za djevojčice 2009-2010 godište u sljedećim disciplinama:

  • 200 delfin, 1. mjesto i novi BiH državni rekord za kadetkinje na olimpijskom (50m) bazenu sa vremenom 2:28,98,

  • 50 delfin, 1. mjesto;

  • 100 delfin, 1. mjesto;

  • 50 leđno, 1. mjesto;

  • 100 leđno, 1. mjesto.

Naša zmajica Zerina Vrabac (2010 god.), iako bez treninga u adekvatnom bazenu preko godinu dana (jer Tuzla više nema bazena), oborila je državni rekord za kadetkinje u disciplini 200 metara delfin stilom na olimpijskom (50m) bazenu. Posebno zadovoljstvo obaranja ovog rekorda je što ga je 2018. godine postavila najbolja BiH plivačica Lana Pudar (2:29,07). Dalja draž i vrijednost novog Zerininog rekorda je što ga je postavila na olimpijskom (50 m) bazenu, dok Zerina trenira samo u malom 25 metarskom, hotelskom i ne uslovnom bazenu za trenažni proces.

Zerina je i prije oboranja ovog rekorda dokazala da je, kao i Lana Pudar, vanserijska BiH plivačica. Nažalost nepostojanjem adekvatnog bazena u Tuzli njena plivačka sudbina, kao i bilo koje druge plivačice i plivača iz Tuzle, ne izgleda perspektivno. Upravo zbog ovih razloga, naš bivši plivač Kenan Dračić se morao preseliti u Sarajevo (Tuzla je izgubila fantastičnog plivača, sportistu, uzornog mladog čovjeka a da se nije ni “počešala”).

Zerina uprkos gore navedenom, te zahvaljujući svom predanom radu i talentu, uz svoje roditelje, naše trenere i klub i dalje nastavlja prkositi nezainteresovanosti bilo kog nivoa vlasti da riješi problem bazena u Tuzli i tuzlanskom kantonu i pomogne ne samo Zerini nego svoj djeci tuzlanskog kantona i Tuzle.

Čestitamo našoj zmajici Zerini Vrabac na ovom fantastičnom rezultatu i očekujemo od vlasti tuzlanskog kantona i grada Tuzla da riješe problem koji imaju sva tuzlanska djeca i da ne dopuste nove probleme novih Lana Pudar. Pozivamo i medije da aktivnije proprate problem bazena u Tuzli i pomognu sa svoje strane tuzlanske mališane.

Napominjemo da Zerina, kao i svi ostali tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjeduje osnovne uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nemaju adekvatne uslove gdje da treniraju najzdraviji i sport koji oni vole najviše na svijetu. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača i ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici. TUZLA i TUZLANSKI KANTON NEMAJU OLIMPIJSKI (a niti bilo kakav drugi) BAZEN !!!

Ovim putem koristimo priliku da pozovemo nove članove za upis u školu plivanja ”Zmajček”. Upisati se mogu djevojčice i dječaci od minimalno 5 godina starosti. Škola se održava na bazenu hotela Mellain, 2 puta sedmično: petak 18:30-19:30 i nedjelja 18:00-19:00 sati. Za više informacija možete nam se obratiti putem telefona 061/185-391, putem e-maila: [email protected], a sve dodatne informacije možete naći i na našoj web stranici www.pkzmaj.com ili nas pronaći putem naše Facebook stranice Plivački Klub Zmaj- Alpamm ili nas pratit putem Instagrama #pkzmaj.


P.K.Zmaj-Alpamm