Izvještaj Otvoreno prvenstvo BiH u plivanju, Sarajevo 2022 (25 m)

U Sarajevu je proteklog vikenda, od 17.-18.12.2022. godine, održano Otvoreno prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju u 25m bazenu. Nastupilo je 26 plivačkih klubova sa 328 plivačica i plivača iz Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Plivalo se u malom (25 metara) bazenu sa 8 staza i elektornskim mjerenjem vremena. U jutarnjim dijelovima plivale su se kvalifikacije, a u popodnevnim dijelovima finalne utrke.

Za plivački klub ”Zmaj-Alpamm”-Tuzla na ovom prvenstvu nastupilo je 4 takmičara (2 djevojčice i 2 dječaka): Zerina Vrabac, Emina Mujezinović, Andreo Đedović i Vedad Smajlefendić.

U izuzetno jakoj konkurenciji Zerina je, iako bez adekvatnih treninga u bazenu preko godinu dana, osvojila 6 medalja (5 zlatnih i 1 srebrna):

  • Zerina Vrabac (‘10) – je osvojila 6 medalja (5 zlatnih i 1 srebrnu). Na ovom prvenstvu postala je petostruka državna prvakinja u kategoriji kadetkinja u disciplinama 100 leđno, 100 mješovito, 50, 100 i 200 metara delfin stilom, dok je državna viceprvakinja na 50 metara prsnim stilom.

Svi naši plivači su popravili svoja najbolja vremena. Posebno smo ponosni na nastupe naših mladih plivača Emine Mujezinović (‘11), Andrea Đedovića (‘10), Vedada Smajlefendića (‘11) kojemu je ovo bilo prvo takmičenje, a koji su pokazali pravi sportski duh i talenat.

Čestitamo Zerini na titulama državne prvakinje i svim našim takmičarima na dobrim rezultatima i osvojenim medaljama, te im svima želimo puno sreće u daljem radu!

Napominjemo da tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjeduje uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nemaju adekvatne uslove gdje da treniraju najzdraviji i sport koji oni vole najviše na svijetu. A kako takmičari, tako i svi građani tuzle više nemaju bazen za rekreativno plivanje. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača, bez ikakve brige i zainteresovanosti nadležnih institucija ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici.

Ovim putem koristimo priliku da pozovemo nove članove za upis u školu plivanja ”Zmajček”. Upisati se mogu djevojčice i dječaci od minimalno 5 godina starosti. Škola se održava na bazenu hotela Mellain, 2 puta sedmično: petak 18:30-19:30 i nedjelja 18:00-19:00 sati. Za više informacija možete nam se obratiti putem telefona 061/185-391, putem e-maila: [email protected], a sve dodatne informacije možete naći i na našoj web stranici www.pkzmaj.com ili nas pronaći putem naše Facebook stranice Plivački Klub Zmaj- Alpamm ili nas pratit putem Instagrama #pkzmaj.

Plivački klub Zmaj-Alpamm“ Tuzla