Izvještaj Prvenstvo BiH u olimpijskom (50m) bazenu, Banja Luka 2024

U Banja Luci je 07.-09.06.2024. godine održano Prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju na olimpijskom (50m) bazenu. Nastupilo je 25 plivačkih klubova sa 345 plivačica i plivača iz cijele Bosne i Hercegovine. Plivalo se u Gradskom olimpijskom (50 metarskom) bazenu sa 10 staza i elektornskim mjerenjem vremena. U jutarnjim dijelovima plivale su se kvalifikacije, a u popodnevnim dijelovima finalne utrke.

Za plivački klub ”Zmaj-Alpamm”-Tuzla na ovom prvenstvu nastupilo je troje takmičara: Vedad Smajlefendić (‘11), Adin Ibrahimović (‘15) i Faruk Smajlefendić (‘14).

U izuzetno jakoj konkurenciji naši takmičari su, iako bez treninga u adekvatnom bazenu preko tri godine, popravili svoja najbolja vremena. Posebno smo ponosni na nastupe naših mladih plivača Vedada i Adina, te Faruka Smajlefendića kojemu je ovo bilo prvo Državno prvenstvo, a koji su pokazali pravi sportski duh i talenat.

Čestitamo svim našim takmičarima na dobrim rezultatima, te im svima želimo puno sreće u daljem radu u nadi da će jednog dana u svom gradu dobiti olimpijski gradski bazen!

 

Napominjemo da tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja (malog, 25 metarskog) bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjeduje uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nemaju adekvatne uslove gdje da treniraju najzdraviji i sport koji oni vole najviše na svijetu. A kako takmičari, tako i svi građani tuzle više nemaju bazen za rekreativno plivanje. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača, bez ikakve brige i zainteresovanosti nadležnih institucija ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici.

 

Ovim putem koristimo priliku da pozovemo nove članove za upis u školu plivanja ”Zmajček”. Upisati se mogu djevojčice i dječaci od minimalno 5 godina starosti. Škola se održava na bazenu hotela Mellain, 2 puta sedmično: petak 18:30-19:30 i nedjelja 18:00-19:00 sati. Za više informacija možete nam se obratiti putem telefona 061/185-391, putem e-maila: [email protected], a sve dodatne informacije možete naći i na našoj web stranici www.pkzmaj.com ili nas pronaći putem naše Facebook stranice Plivački Klub Zmaj- Alpamm i Instagrama #pkzmaj.

Adnan Sarajlić

trener P.K. ”Zmaj-Alpamm” Tuzla