Izvještaj Zimsko prvenstvo BiH u plivanju, Sarajevo 2023 (50 m)

U Sarajevu je proteklog vikenda, od 04.-05.03.2023. godine, održano Zimsko prvenstvo Bosne i Hercegovine u plivanju.

Plivalo se u olimpijskom (50 metarskom) bazenu sa 8 staza i elektronskim mjerenjem vremena. Nastupilo je 25 plivačkih klubova sa 338 plivačica i plivača iz cijele Bosne i Hercegovine. U jutarnjim dijelovima plivale su se kvalifikacije, a u popodnevnim dijelovima finalne utrke.

Za plivački klub ”Zmaj-Alpamm”-Tuzla na ovom prvenstvu nastupila su 2 takmičara: Omerović Davud (‘12) i Halilbašić Vedad (‘13)Ponosni smo na naš takmičarski podmladak i nastupe naših mladih plivača Davuda i Vedada kojima je ovo bilo prvo takmičenje, gdje su pokazali svoje usvojeno plivačko znanje, talenat i sportski duh. U izuzetno jakoj konkurenciji, i iako bez mogučnosti treninga u olimpijskom (50 metarskom) ili bar adekvatnom malom (25 metarskom) bazenu, naši plivači su popravili svoja najbolja vremena.

Čestitamo našim mladim takmičarima na dobrim rezultatima, te želimo puno sreće i uspjeha u daljem radu!

 

Napominjemo da tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjeduje uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nemaju adekvatne uslove gdje da treniraju najzdraviji i sport koji oni vole najviše na svijetu. A kako takmičari, tako i svi građani tuzle više nemaju bazen za rekreativno plivanje. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača, bez ikakve brige i zainteresovanosti nadležnih institucija ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici.

Ovim putem koristimo priliku da pozovemo nove članove za upis u školu plivanja ”Zmajček”. Upisati se mogu djevojčice i dječaci od minimalno 5 godina starosti. Škola se održava na bazenu hotela Mellain, 2 puta sedmično: petak 18:30-19:30 i nedjelja 18:00-19:00 sati. Za više informacija možete nam se obratiti putem telefona 061/185-391, putem e-maila: [email protected], a sve dodatne informacije možete naći i na našoj web stranici www.pkzmaj.com ili nas pronaći putem naše Facebook stranice Plivački Klub Zmaj- Alpamm ili nas pratit putem Instagrama #pkzmaj.

Plivački klub Zmaj-Alpamm“ Tuzla

Treneri:

Azur Delalić

Danijel Iličković