Zerina i Kenan ponovo među najboljim sportistima Tuzlanskog kantona

U organizaciji Sportskog saveza Tuzlanskog kantona, pod pokroviteljstvom Vlade Tuzlanskog kantona, u četvrtak 19.01.2023. godine u Bosanskom kulturnom centru Tuzla održana je manifestacija 29. ”Izbor sportiste godine Tuzlanskog kantona” za 2022. godinu.

Zbog svojih izvandernih rezultata postignutih u 2022. godini na ovom izboru našli su se i zmajevci Kenan Dračić i Zerina Vrabac.

  • Kenan Dračić je dobitnik priznanja za postignute rezultate u 2022. godini u kategoriji kadeta. Dokaz Kenanovog konstantnog rada, napretka i opravdanog priznanja je to da je 2021., 2020., 2019. i 2017. godine takođe bio na ovom podijumu, oboreni državni rekordi i mnogobrojne medalje sa međunarodnih takmičenja, tačnije ukupno 57 medalja, od toga 31 zlatna, 15 srebrna i 11 bronzanih, 2 pehara za najuspješnijeg plivača, te šest (6) državnih rekorda, te izboreno mjesto i nastup za BiH juniorsku plivačku reprezentaciju.

  • Zerina Vrabac imenovana je među najtalentovanije sportiste Tuzlanskog kantona u 2022. godini. A dokaz njenoj nagradi su oboreni državni rekordi (među kojima su i oni od naše najbolje plivačice Lane Pudar na 200 metara delfin) i mnogobrojne medalje sa međunarodnih takmičenja, tačnije ukupno 71 medalja (62 zlatne, 5 srebrnih i 4 bronzane), 6 pehara za najuspješniju plivačicu, te dva (2) država rekorda.

Uprava kluba čestita Zerini i Kenanu i želi im puno uspjeha u budućnosti i u svojim novim klubovima.

Ovaj uspjeh nije došao preko noći i dokaz je jako velikog i predanog rada Zerine i Kenana, svih naših trenera i velikih napora uprave kluba da održe plivački sport u našem gradu, te je zbog toga ovaj uspjeh i priznanje veliki podstrek da zajedno budemo još bolji. A ovaj izbor još jednom dokazuje da je Plivački klub ”Zmaj-Alpamm” i dalje najbolji plivački klub u Tuzlanskom kantonu, u gradu Tuzli i među najboljim u BiH.

Iskreno se nadamo da će nadležni za sport i mlade (prije svega Tuzlanski kanton, a zatim i grad Tuzla i oba sportska saveza) prepoznati veliki problem i nedostatak olimpijskog bazena (bazena u društvenom/javnom vlasništvu, a ne u privatnom) u našem (najmnogoljudnijem) kantonu i gradu Tuzli prije nego li se ugasi i ovo malo entuzijazma što je ostalo među plivačkim radnicima i roditeljima.

Napominjemo da Zerina i Kenan, kao i ostali tuzlanski plivači (njih preko 500) od 27.06.2021. godine zbog zatvaranja bazena u hotelu Tuzla (koji jedini posjedovao minimalne uslove za takmičarsko/trenažno plivanje) nemaju adekvatne uslove gdje da treniraju najzdraviji i sport koji oni vole najviše na svijetu. Za one koji ne znaju, samo prije nekoliko godina tuzlansko plivanje i tuzlanske plivačice i plivači bili najbolji u državi, standardni reprezentativci na svim velikim takmičenjima, te dva puta učesnici Olimpijskih igara. Sada nažalost bez adekvatnih infrastrukturnih uslova, bez masovne obuke neplivača, ovaj sport umire u našem gradu, dok su stotine djevojčica i dječaka prepušteni ulici.